PREGUNTES FREQÜENTS
Quin tipus de situacions poden resoldre's per la via de la mediació o conciliació al CEMCAF?
Al CEMCAF treballem qualsevol tipus de disputa que estigui relacionada amb el que es coneix com mediació immobiliària. Des de conflictes relacionats amb el bon veïnatge, sorolls, immissions de tot tipus, ús dels espais comuns, a disputes relacionades amb els contractes de lloguer, a disputes amb proveïdors de serveis, deutes…
Si tens dubtes, posa't en contacte amb nosaltres i t'assessorarem.
Què és la mediació?
S'entén per Mediació com aquella via de resolució de conflictes on dues o més parts intenten voluntàriament, en un marc confidencial, arribar a un acord amb la intervenció d'una tercera persona, neutral i imparcial, amb formació i habilitats per a la resolució de conflictes (el Mediador o Mediadora).
Què és la conciliació?
S'entén per Conciliació aquell mecanisme de resolució de conflictes a través del qual dues o més persones gestionen per si mateixes la solució de les seves diferències, amb l'ajuda d'un tercer neutral i qualificat anomenat conciliador, el qual pot proposar fórmules d'acords.
Per què recórrer a la mediació o a la conciliació?
Alguns dels beneficis de recórrer a aquests processos són:
• Els protagonistes són les persones en conflicte.
• Facilita la comunicació i preserva la relació.
• Té en compte els interessos i necessitats de totes les parts.
• Hi ha un major compliment dels acords.
• Evita la confrontació destructiva.
En quin moment de la disputa es pot acudir a mediació?
Es pot recórrer a la mediació en qualsevol moment. Al començament d'una disputa o quan aquesta ja fa temps que ha començat, fins i tot quan s'ha començat un procés judicial.
Qui són els mediadors i conciliadors?
Les persones mediadores del CEMCAF són professionals de l'administració de finques formats en mediació i resolució de conflictes.
Els conciliadors del CEMCAF a més a més de les especialitzacions anteriorment mencionades, s'han format específicament en el procés de conciliació.
A Catalunya, el Departament de Justícia de la Generalitat de Catalunya, habilita als mediadors que compleixen els requeriments per a la pràctica de la mediació.
Què fa un mediador o mediadora?
És un professional de l'administració de finques amb formació específica en resolució de conflictes que té per objectiu generar un clima favorable en què les parts es comuniquin d'una forma positiva, es respectin i es trobin en igualtat de condicions. D'aquesta manera, les parts poden treballar conjuntament per trobar per elles mateixes solucions justes, viables i duradores.
En cap cas el mediador o la mediadora pot oferir opcions de solució per a la resolució del cas, com és el cas dels jutges o els àrbitres.
Què fa un conciliador o conciliadora?
És un professional de l'administració de finques amb formació específica en resolució de conflictes que és responsable de conduir el procés de conciliació i que després del procediment i la pràctica de prova, emet una proposta de solució no vinculant per a les parts, llevat que aquestes així ho decideixin de mutu acord.
Puc consultar o rebre assessorament d'un altre professional en el decurs de la mediació?
I tant! Aquests processos no substitueixen l'assessorament legal ni . De fet, és molt habitual que en el transcurs de la mediació i/o conciliació hi participin d'altres professionals com ara tècnics especialistes, arquitectes, etc.
Cal recordar que en mediació, ni actuem com a administradors de finques ni assessorem legalment.
Són legalment vinculants els acords de mediació i/o conciliació?
Aquests acords són legalment vinculants, i tenen els mateixos efectes que qualsevol altre contracte civil.
Per tal que siguin directament executables, cal que siguin homologats notarialment o judicialment.
Quant pot costar la mediació o la conciliació?
Al començament del procés la persona mediadora o conciliadora t'informarà dels costos del procés.
Quins principis regeixen en aquests processos?
• Voluntarietat: Els participants escullen si volen o no participar, el moment en el començar el procés, quan el volen deixar i quin és el contingut dels acords.
• Confidencialitat: Tot el que es parla en les sessions i els documents que s'aporten són confidencials. La Llei de mediació prohibeix que allò que es parla durant el procés i els possibles documents i/o materials que s'han emprat puguin ser utilitzats davant un jutge. La persona mediadora mai podrà actuar com a testimoni.
• Apoderament: Les persones que participen en el procés poden prendre decisions que els afecten directament, aquests processos es fonamenten en el principi de què cadascú és responsable dels seus propis actes.
• Neutralitat: Les persones mediadores no estan a favor d'una part o una altra. El seu rol consisteix a facilitar la comunicació entre les parts en conflicte per tal que aquestes decideixin per elles mateixes.
• Flexibilitat: El procés de mediació i/o conciliació s'adapta a les dinàmiques de la realitat del cas concret.